Meme büyütme ameliyatı nedir?

Meme büyütme ameliyatı nedir?

Meme büyütme ameliyatı nedir?

Meme büyütme ameliyatı, adından da kısmen anlaşılacağı gibi iki sebeple yapılır; küçük memelere hacim kazandırmak ve şekli düzgün olmayan memelere şekil kazandırmak. Bu amaca iki şekilde ulaşılabilir; kişinin kendi yağının kullanılması ya da silikon protez ile meme büyütme.

Meme Büyütme Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Meme büyütme ameliyatı; genel anestezi altında, ameliyathane şartlarında yapılan bir ameliyattır. Normal şartlarda 1-1,5 saat süren bir ameliyattır. Tek başına yapılabildiği gibi, meme başı düşüklüğü olan kişilerde meme dikleştirme ( mastopeksi ) ameliyatı ile birlikte de yapılabilir.

Kişinin Kendi Yağ Dokusu ile Yapılan Meme Büyütme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kişinin kendi yağ dokusu ile gerçekleştirilen meme büyütme ameliyatları; genellikle hacmi küçük ancak şekli güzel olan memelerde tercih edilen bir yöntemdir. Bu yöntemde, özel kanüller vasıtasıyla basen ve karın bölgesinden emilen yağ dokusu, temizlenip saflaştırıldıktan sonra, yine özel kanüller vasıtasıyla meme dokusuna enjekte edilir. Böyle dışarıdan herhangi bir yabancı cisim kullanılmadan meme hacmi kazanılmış olur.

Silikon Protez İle Meme Büyütme Ameliyatı Kanser Gelişimine Neden Olur mu? Bu Hastaların Emzirmesi Güvenli midir?

Meme protezleri 50 seneyi aşkın süredir kullanılmaktadır. Ve üretim teknolojilerinde ciddi ilerlemeler kaydedilmiştir. İlaç ve tıbbi cihaz onayı ve ruhsatlandırması ile ilgili pek çok uluslararası kuruluş tarafından, kaliteli firmaların protezleri onay almıştır. Yapılan çalışmalar bu protezleri taktıran annnelerin, hamile kalmları halinde güvenle emzirebileceğini göstermektedir.

Silikon Protez İle Meme Büyütme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Silikon protez ile meme büyütme ameliyatı sırasında farklılık yaratan bazı parametreler vardır.

- Protezin hangi yoldan yerleştirildiği ( meme başından, meme altından, koltuk altından, göbek deliğinden)

- Protezin hangi derinliğe yerleştirildiği ( meme bez dokusu altına, meme kas dokusu altına)

- Protezin şekli ( round / yarım küre protez, anatomik/damla şekilli)

- Protezin yüzey yapısı

Yukarıda yazdığımız bu değişkenler aşağıda detaylı şekilde açıklanmıştır. Herkesin ihtiyacını istisnasız şekilde karşılayacak bir meme ameliyat tekniği yoktur. Yukarıdaki bu değişkenler hastanın ihtiyacına ve isteğine göre değerlendirilir.

Meme Protezinin Hangi Yoldan Yerleştirileceğine Nasıl Karar Verilir?

Yukarıda belirttiğimiz gibi meme protezi; meme başı etrafından, meme altı katlantıdan, koltuk altından ve göbek deliğinden yerleştirilebilir.

Meme başı etrafından yerleştirmek için, meme başı etrafındaki pembe/ kahverengi alanın (areola) belli bir çapın üzerinde genişliğe sahip olması gerekir. Bu şartları sağlayan kişilerde, iz kalma düzeyi genellikle oldukça makul düzeyde olmaktadır. Nispeten kolay bir giriş yolu olduğu için ameliyat süresi kısa olmaktadır. Meme başında his kaybı riski düşüktür.

Meme altı katlantı dan protez yerleştirilmesi uygulaması en sık gerçekleştirilen yöntemdir. Hızlı ve güvenli bir yöntemdir. Ameliyat sonrası kalan iz genellikle çok iyi şekilde iyileşmekte ve meme altında kaldığı için görünmemektedir. Meme dyusu kaybı ve sonrasında emzirme problemi yaama riski düşüktür.

Koltuk altından meme protezi yerleştirilmesi işlemi, kimi hastalar tarafından özellikle talep edilen bir yöntemdir. Yoğun kıvamlı protezlerin yerleştirilmesi açısından nispeten tecrübe isteyen bir yöntemdir. Türkiye de çok yaygın olarak kullanılmamaktadır.

Göbek deliğinden meme protezi yerleştirilme işlemi, Türkiye de sık yapılmayan bir yöntemdir. Bu ameliyat giriş yöntemi seçildiği zaman, jel implant adı verilen, kıvamı meme dokusuna yakın protezler yerleştirilemeyeceği için, içi serumla sonradan şişirilen protezler kullanılır. Bu protezler kıvam doğallığı açısından jel protezler kadar başarılı değillerdir.

Meme Protezinin Hangi Derinliğe Yerleştirileceğine Nasıl Karar Verilir?

Meme protezleri genel olarak kas üstü ve kas altı olarak yerleştirilirler. Burada kas kelimesinden kasıt, göğüs ön duvarında pektoralis major kasının üzerine mi altına mı yerleştirileceğidir.

Kas altı yerleştirmenin avantajı: protezin üzerini daha kalın bir doku tabakası örttüğü için, protez kenarlarının ele fazla gelmemesi, daha doğal sonuçların olması ve kapsül kontraktürü adı verilen deformsyon gelişme riskinin daha az olmasıdır. Genellikle ameliyat sonrası ağrısı, kas üstüne göre biraz daha fazla olabilir.

Kas üstü protez yerleştirmede ise; protezin üzerini daha ince bir doku tabakası örtmektedir. Bu tür ameliyatlardan sonraki meme görüntüsü daha belirgin olmakla birlikte, protezin kenarının elle fark edilme riski vardır. Bazı bilimsel araştırmalara göre kapsül kontraktürü gelişme riski, kas altı yönteme kıyasla daha yüksektir. Ameliyat sonrası ağrısı genelde daha azdır.

Protezin Şekline Neye Göre Karar Verilir?

Genel olarak meme büyütme cerrahisinde kullanılan protezler iki şekilde olabilmektedir; round ( yarım küre), ya da göz yaşı ( anatomik).

Round protezler , yaklaşık olarak bir kürenin yarısına benzerler. Daha çok şekli düzgün ancak hacim eksiği olan memelerde tercih edilirler.

Anatomik protezler, şekil olarak doğal memenin şekline benzeyen, alt kutbu daha dolgun üst kutbu daha ince protezlerdir. Bu protezlerin tek bir tipi yoktur. Kişinin deformitesinin şekline göre farklı tipleri vardır. Genellikle hacim eksiğinin yanında, düzeltilmesi gereken şeki bozukluğu olan hastalarda bu tip protezler kullanılır.

Kullanılacak protez tipine ve yapılacak ameliyat yöntemine karar verirken, meme şekli kadar kişinin diğer vücut özellikleri ( boyu, göğüs kafesi genişliği vs) de hesaba katılmalıdır.

Meme Büyütme Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?

Ameliyat öncesi, genel sağlık durumunuzla ilgili olarak sorumlu hekiminize bilgi vermeniz uygun olacaktır. Zaten hekiminiz de operasyon hazırlığı amaçlı gerekli tetkiklerinizi isteyecektir.

Ameliyat öncesi en az 8 gün öncesinden ağrı kesici grubu ( özellikle aspirin ) ilaç kullanımı kesilmelidir. Yine kan sulandırıcı ve kanama riskini arttırabileceği için bitki çayları, doğal gıda takviyeleri vs kesilmelidir.

Yara iyileşme kalitesini bozacağı için mümkünse 2 hafta öncesinde sigara tüketimi kesilmelidir.

Menstruasyon döneminde genel olarak vücutta da kanama eğilimi artacağı için, hekiminiz sormasa bile bu konuda da bilgi vermeniz uygun olacaktır.

Meme protezi kansere yol açmamakla birlikte, sonradan oluşabilecek bir kitlenin tespitini güçleştirebilir. Bu nedenle ameliyat öncesi meme ultrasonu ya da mammografi gibi bir radyolojik tetkikle memenin durumu kayıt altına alınmalıdır.

Meme Büyütme Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?

Meme ameliyatı sonrası bazen aynı gün taburcu olmak mümkündür. Doktorunuz gerekli görürse, bir gece hastanede kalmanızı isteyebilir.

Taburculuk sonrası hekiminizin reçete edeceği ilaçları kullanmanız önemlidir. Kanamaya neden olabileceği için, farklı ağrıkesiciler kullanmamanız önemlidir.

İlk bir hafta gövdeniz yüksek pozisyonda ( birden çok yastıkla ) istirahat etmeniz uygun olacaktır.

İlk bir ay protezlerin üzerine basmamanız, farklı sebeplerle protezleri sıkıştırmamanız önerilir. Yine ameliyattan hemen sonra doktorunuzun önereceği, balensiz sütyeni giymeniz ve buna bir ay süre ile devam etmeniz önemlidir.

Sigara içmek, yara iyileşme potansiyelini bozabileceği için, ameliyat sonrası erken dönemde sigara içmemeniz şiddetle tavsiye edilir.

Kaynak: Özel Eryaman Hastanesi

Share